Activiteit

Erfgoedreis op Sumatra met Jeroen Overweel

donderdag 23 mei 2024 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Sumatra is het op vijf na grootste eiland van de wereld. Van noord naar zuid is het 1750 kilometer lang. Door zijn strategische ligging op de route tussen India en China ontstonden er al vroeg handelsplaatsen aan de oostkust. Van de zevende tot negende eeuw domineerde het boeddhistische rijk Srivijaya een groot gebied vanuit de hoofdplaats Palembang. Later werd onder invloed van Arabische handelaren de islam de belangrijkste godsdienst.

Vanaf de zeventiende eeuw nam de Nederlandse invloed toe. Die beperkte zich in eerste instantie tot de kustplaatsen. Vanaf de vorming van Nederlands-Indië in 1815 breidde direct bestuur zich steeds meer uit over het binnenland. De aldaar wonende Batakkers werden het doelwit van missie en zending, waardoor er nu ook nog een flinke christelijke minderheid is op het eiland is. Het jaar 1863 zag de start van grootschalige plantage-landbouw, met vooral tabak en rubber. Later kwam daar de olie-industrie bij. De plantage-landbouw werd berucht vanwege de dramatische arbeidsomstandigheden. De koelie-ordonnantie betekende in feite een nieuwe vorm van lijfeigenschap.

Tijdens dit FlexPodium concentreert Jeroen Overweel zich op het nog aanwezige erfgoed uit de Nederlandse tijd. De Indonesiërs zien het in toenemende mate als hun eigen erfgoed, zijn er overwegend trots op en hebben er ook steeds meer aandacht voor. De reis voert vanaf Medan via Bukit Lawang, Berastagi, Bukittinggi, Sawah Lunto (UNESCO-werelderfgoed) naar Lahat.

IJburger Jeroen Overweel studeerde moderne Aziatische geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In het kader van ontwikkelingssamenwerking werkte en woonde hij drie jaar in Indonesië. Sinds 2023 werkt hij bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Jarenlang was hij in zijn vrije tijd actief als FlexBieb-medewerker.

Toegang: vrijwillige bijdrage
Reserveren: via de Chipta-link op deze pagina

Locatie
FlexBieb
Kosten toelichting
Vrijwillige bijdrage
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Documenten
Deel dit: