Activiteit

Wereldcinema: Donbass

zaterdag 21 mei 2022 , 20:00 - 22:30 uur
Illustration

De tweede film van onze nieuwe serie: maatschappelijk betrokken films waarover we na afloop in gesprek gaan.

De film 'Donbass' (2018) is alweer een paar jaar oud, maar daarom niet minder actueel. Sinds de oorlog in vrijwel geheel Oekraïne is losgebarsten en de verovering van het complete land sowieso onhaalbaar blijkt voor Rusland, ligt het oosten van Oekraïne nog meer onder vuur. Daar bevindt zich ook de regio Donbas/Donetsk.

Sergej Loznitsa (1964) heeft een ingewikkelde biografie. Hij werd geboren in Belarus (Wit-Rusland), verhuisde later naar Oekraïne, waar hij eerst wiskunde studeerde en zich vervolgens liet opleiden tot filmmaker aan het filminstituut Gerasimov. Daarna begon hij vanuit Sint-Petersburg documentaires te maken, maar in 2001 vertrok hij met zijn gezin naar Duitsland.

'Donbass' is een soort gefingeerde documentaire, met een grillige, fascinerende mix van tragedie en zwarte humor. Filmpjes over criminele bendes, de Russische bezetters van de regio en lokaal verzet die circuleerden op sociale media liet Loznitsa naspelen met professionele acteurs en lokale bewoners. Hij won er de prijs voor de beste regie mee in de competitie 'Un certain regard' van het filmfestival van Cannes.

Loznitsa werd onlangs uit de Oekraïense Filmacademie gezet omdat hij weigerde mee te gaan in de boycot van Russische films die de academie had afgekondigd.

Een recent artikel over deze kwestie en meer is te vinden op www.theguardian.com/film/2022/mar/24/putin-is-just-the-frontman-sergei-loznitsa-the-ukrainian-film-maker-who-refuses-to-be-cancelled

Na afloop gaan we over de film in gespek onder leiding van de IJburgse programmamaker Roland Duong (o.a. 'Tegenlicht').

Avond georganiseerd in nauwe samenwerking met het Eye Filmmuseum: https://www.eyefilm.nl/

Toegang: vrijwillige bijdrage.

Locatie
FlexBieb
Kosten toelichting
Vrijwillige bijdrage
Doelgroep
Alle volwassenen
Leeftijd
Vanaf 16 jaar
Documenten
Deel dit: