Rizgar Lêger: Syrië, Rojava & Koerdistan nu

De Syrische burgeroorlog lijkt eind vorig jaar te zijn geëindigd met het afzetten van dictator Bashar al-Assad door rebellengroepen. Die groepen vormen de alliantie HTS, een samenwerkingsverband van streng islamitische milities, deels met wortels in de moslimfundamentalistische beweging al-Qaida.
Het nieuwe regime van het huidige Syrië lijkt voor de gemiddelde westerling heel vreedzaam te opereren. Zouden blijvende vrede en democratie in het Midden-Oosten dan toch mogelijk zijn? Is Syrië een opmaat naar meer positieve geluiden uit die regio?
Schijn bedriegt, voorlopig: Syrië kent nog veel onrust, vooral in het noorden, waar etnische en religieuze minderheden zoals alevieten, christenen en druzen worden vervolgd.
Wat brengt de toekomst voor Syrië?
Die vraag is moeilijk te beantwoorden, deels omdat er weinig onafhankelijke journalisten in die regio actief zijn.
Hoe dan ook gaat het ook hier om complexe historische, religieuze, culturele, politieke materie.
Zo staat een groot gedeelte van Noord-Syrië sinds ruim tien jaar bekend als de Autonome Regio Noord- en Oost-Syrië, ook wel Rojava genaamd. De situatie daar is grotendeels het resultaat van de decennialange Koerdische bevrijdingsstrijd. Rojava wordt gekenmerkt door een vreedzaam, multi-etnisch, zelfvoorzienend, gendergelijk en ecologisch bewust zelfbestuur.
Rojava wist zich tot eind 2024 goed staande te houden tegen de inmiddels dus afgetreden dictator Assad. Ook kon het bestuur van Rojava andere gewelddadige, grotendeels moslimfundamentalistische, jihadistische krachten zoals ISIS trotseren. Burgers van de regio vormden de Volksbeschermingseenheden (YPG), een strijdmacht die hen beschermde tegen de slachtingen van ISIS. De volledig vrouwelijke zelfverdedigingseenheden (YPJ) speelden een beslissende rol in de nederlaag van de jihadisten. Koerden, Arabieren, Syrisch-orthodoxe en Assyrische christenen, alevieten, Armeniërs, druzen, Turkmenen en andere etnische en religieuze gemeenschappen staan samen in hun streven naar een democratisch en rechtvaardig Syrië.
Maar het is voorlopig bepaald nog geen rozengeur en maneschijn, daar in Syrië. Vooral mensen en groeperingen die ervan worden verdacht ex-dictator Assad te hebben gesteund hebben het nogal eens zwaar te verduren.
Tijdens dit FlexPodium gaan we met Rizgar Lêger in gesprek over verleden en heden in Syrië.
Rizgar Lêger is een Koerdische taaldocent en tolk met een achtergrond in de psychologie. Als vrijwillig maatschappelijk werker helpt hij vluchtelingen die trauma’s hebben meegemaakt. Hij ondersteunt hen bij hun integratie in onze samenleving en met het leren van het Nederlands. Ook helpt hij hen met studies en loopbanen. Daarnaast zet hij zich in voor culturele projecten, en geeft en organiseert hij lezingen en gesprekken over onderwerpen zoals geschiedenis, sociologie, politicologie, mensenrechten, filosofie, gedragswetenschap en pedagogie. Hij streeft ernaar om kennis te verspreiden en culturen te verbinden. Zo draagt hij bij aan de ontwikkeling van zowel nieuwe als ‘autochtone’ Nederlanders, met als resultaat meer wederzijds begrip.
Toegang: vrijwillige bijdrage.
Reserveren: chipta.com/tickets/event/75279/syrie-rojava-koerdistan-nu