Activiteit

Wereldcinema: De belofte van Pisa

zaterdag 4 februari 2023 , 20:00 - 22:00 uur
Illustration

Vierde aflevering van onze serie Wereldcinema. Ditmaal de succesvolle verfilming van de minstens zo succesvolle multiculturele schelmenroman De belofte van Pisa. De roman (2013) is van de van origine Marokkaanse schrijver Mano Bouzamour, de verfilming (2019) van de 'witte' regisseur Norbert ter Hall. Laatstgenoemde regisseerde onder meer ook de televisieseries A'dam - E.V.A., Waltz, 't Schaep met de 5 pooten, Mevrouw de minister, Bestseller Boy (ook naar een roman van Bouzamour) en de speelfilms, &ME, Monte Carlo en Mi vida.

Cast: o.a. Shahine El-Hamus, Olivia Lonsdale, Yorick van Wageningen, Monic Hendrickx en Nora El Koussour.

Na afloop gaan we in gesprek met de regisseur, Norbert ter Hall.


De Filmkrant schreef:
'Met zijn uit eigen ervaring gegrepen roman De belofte van Pisa denderde Mano Bouzamour de Nederlandse literaire wereld binnen. De 21-jarige schrijver leverde het bestverkochte debuut van dat jaar af. Met de combinatie van sappige straattaal, vlotte actie en stomende seksscènes nestelde De belofte zich bovendien hoog in de literatuurlijsten van middelbare scholieren, geflankeerd door Giphart, Kluun en Zwagerman.
Examenkandidaten die denken dat ze nu de film wel kunnen gaan kijken in plaats van het boek te lezen worden meermalen op het verkeerde been gezet. Overigens met de zegen van Bouzamour, die naar verluidt niet van de set was weg te slaan. Fijne instinkvragen bij het mondeling: welk instrument speelt Sam? (Piano in het boek, trompet in de film) En waar woont zijn traditioneel Marokkaanse familie? (Op papier in de Diamantbuurt, Amsterdam-Noord op het witte doek).
Het verhaal over een Marokkaanse Nederlander die zijn criminele – en al snel ook gedetineerde – broer belooft dat hij als eerste in zijn familie een vwo-diploma zal halen, krijgt in de film een Good Will Hunting-achtige allure, door hoofdpersoon Samir neer te zetten als een muzikaal wonderkind dat wordt aangenomen op een kakkineus muzieklyceum. Ten opzichte van de roman maakt de film enkele ingrepen die zijn gericht op het aanscherpen van tegenstellingen: tussen islamitische traditie versus het liberale Mokum, tussen de achterstanden in Noord tegenover de rijkdom van Sams klasgenoten in Zuid.
De negentienjarige hoofdrolspeler Shahine El-Hamus maakt op geloofwaardige wijze de transformatie door van een straatschoffie dat opkijkt tegen de criminele activiteiten van zijn oudere broer naar een zelfbewuste jongvolwassene, die klaar is om de wijde wereld in te trekken.'

FilmTotaal sprak van 'sterk spel en dito regie'.

Shahine El-Hamus won voor zijn rol een Gouden Kalf. Op het Breaking TV Film Festival in Londen won 'De belofte van Pisa' de prijs voor beste film, en Norbert ter Hall werd verkozen tot beste regisseur. Zowel Shahine El-Hamus als Olivia Lonsdale was daar genomineerd als beste acteur.

Oordeel zelf!

Toegang: vrijwillige bijdrage
Reserveren via www.chipta.com/tickets/event/58858/wereldcinema-de-belofte-van-pisa/

Locatie
FlexBieb
Kosten toelichting
Vrijwillige bijdrage
Leeftijd
Vanaf 12 jaar
Documenten

Deel dit: