Activiteit

Jan Siebelink: Brengschuld

donderdag 3 november 2022 , 20:00 - 21:30 uur
Illustration

Behoeft hij enige introductie? Jan Siebelink (1938) is een van de groten van de Nederlandse letteren. Zeker sinds zijn roman Knielen op een bed violen (2005) is hij alom bekend. We zijn dan ook vereerd dat hij de FlexBieb wil aandoen. En nog wel met zijn allernieuwste, in september dit jaar verschenen roman, die Brengschuld heet.

In Knielen op een bed violen vertelde de jonge Ruben Sievez het verhaal over de ondergang van het familiebedrijf. In die grote beroemde roman is het geloof van de vader de oorzaak van de teloorgang. Een recente gebeurtenis werpt echter een ander licht op de geschiedenis. Uit een nagelaten briefje van de vroeg gestorven huurbaas van destijds blijkt nu pas dat de huisvesting van de bewoners van de kwekerij altijd gegarandeerd zou moeten blijven. Hoe anders is het verlopen. Brengschuld vertelt het verhaal van hoe geldgebrek de kwekersfamilie noopte een deel van hun grond te verkopen. Door de bouw van een grote tennishal aan de rand van hun overgebleven terrein komt de wereld binnen. Het paradijs raakt verstoord en de ondergang van de kwekerij is aanstaande. In het oeuvre van Jan Siebelink is er een constant decor, maar steeds worden de gebeurtenissen anders beschreven, met een andere bestemming van de personages, vanuit een ander perspectief. Het ritueel van de terugkerende elementen openbaart niet alleen de kern van zijn familie, maar brengt tegelijk het schrijverschap van Jan Siebelink vol aan het licht.

Meer over de auteur op www.debezigebij.nl/auteur/jan-siebelink/

Avond georganiseerd i.s.m. uitgeverij De Bezige Bij en IJburg Boeken.

Toegang: vrijwillige bijdrage

Reserveer tijdig via deze link, om teleurstellingen aan de deur te voorkomen: www.chipta.com/tickets/event/54979/jan-siebelink-brengschuld/

Auteursportret: (c) Sacha de Boer

Wil je eens in de paar maanden per mail op de hoogte worden gebracht van de eerstvolgende FlexBieb-activiteiten? Stuur dan een mailtje naar nieuwsbrief@flexbieb.nl met alleen in het onderwerpvak 'nieuwsbrief'.

Kosten toelichting
Vrijwillige bijdrage
Deel dit: