Activiteit

Miminal Music lig-concert in Factor IJ

zaterdag 31 juli 2021 , 16:00 - 18:00 uur

Van 29 juli tm 21 augustus is de expositie 'less is more - minimalisme in beeld en geluid' te bewonderen in Factor IJ. Een tentoonstelling van minimalistische kunstwerken, door Stichting Polderlicht geselecteerd uit de vaste uitleen-collectie van Factor IJ, aangevuld met een viertal matineeconcerten met minimalistische muziek.

Zaterdag 31 juli om 16:00 ben je van harte welkom om aan te schuiven voor de eerste editie van deze concertreeks! Gratis toegankelijk!

De concerten bij 'less is more' worden verzorgd door het eveneens in Amsterdam-Oost gevestigde platenlabel Moving Furniture Records. Het label is gespecialiseerd in een specifieke vorm van minimal music: zeer lang aangehouden noten (‘drones’) en microtonen (minieme klankverschillen) die een hypnotiserende uitwerking hebben op de luisteraar. Deze muziek vraagt om concentratie en kan dan ook het beste liggend en met de ogen gesloten worden ondergaan. Zeer geschikt ook voor mensen die aan meditatie doen. Neem daarom vooral een (yoga)matje mee (en ook belangrijk: kom op tijd!)

PROGRAMMA:

Zaterdag 31 juli 16.00 uur:
Coen Oscar Polack weeft langzaam opgebouwde ambienteske klanktapijten en vermengt daarbij ‘romantische’ natuur-, ruis- en bruisgeluiden met electronisch gemanipuleerde klanken uit synthesizers, gitaar en/of saxofoon.

 

Over 'less is more':

“What you see is what you see.” – Frank Stella, minimal artist

Waar minimal art gaat over kleur, compositie, vorm, lijn en textuur in plaats van over maatschappelijke, historische en/of persoonlijke context – gaat minimal music over structuur, ritme, herhaling en klankkleur in plaats van over een getoonzet narratief. De vorm valt in beide gevallen volledig samen met de inhoud… beter gezegd: de vorm is de inhoud. Een minimalistisch kunstwerk of muziekstuk biedt maximale ruimte voor de verbeelding van de toeschouwer/toehoorder; voor diens eigen gedachten, individuele interpretatievrijheid, contemplatie, mentaal verwijlen.
Loes Diephuis en John Prop (Stichting Polderlicht) kozen een aantal van de meest minimalistische kunstwerken uit de collectie van Factor IJ en stelden daaruit een verstilde tentoonstelling samen. Het betreft voornamelijk schilderijen en grafiek, veelal uit de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw, aangevuld met een paar kleine (licht)objecten. Het eveneens in Amsterdam-Oost gevestigde platenlabel Moving Furniture Records is gevraagd om een aantal bijpassende concerten te verzorgen. De muziek (drones, experimentele ambient) vraagt om concentratie en kan dan ook het beste liggend worden ondergaan. Neem daarom vooral een (yoga)matje mee. En kom op tijd!


Donderdag 29 juli 16.00 -18.00 uur: feestelijke opening expositie
Zaterdag 31 juli 16.00 uur: concert door Coen Oscar Polack 
Zaterdag 7 augustus 16.00 uur: concert door Reinier van Houdt
Zaterdag 14 augustus 16.00 uur: concert door Orphax (Sietse van Erve) 
Zaterdag 21 augustus 16.00 uur: concert door Fani Konstantinidou

De concerten zijn gratis toegankelijk en vinden plaats met inachtneming van de dan geldende coronaregels. Gelieve u aan te melden via info@factor-ij.amsterdam

Locatie
Factor IJ
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)

Illustration
 
Documenten
Deel dit: